|
Ovoce a zelenina chrání nejen srdce
Na nižší výskyt srdečních chorob mezi vegetariány by mohla mít vliv kyselina acetylsalicylová, která je přítomná v ovoci a zelenině. Stejnou látku obsahuje aspirin, který slouží jako lék na snižování rizika srdečních záchvatů. Podle vědců by kyselina acetylsalicylová mohla pomáhat také při prevenci rakoviny tlustého střeva, prsu a plic a snad i Alzheimerovy nemoci. Všeobecně se ví, že vegetariáni jsou chorobami srdce a rakovinou zažívacího traktu ohroženi méně než jedlíci masa. Vědci se nyní snažili zjistit, zda by původcem tohoto jevu mohla být kyselina acetylsalicylová. Množství kyseliny acetylsalicylové v krvi vegetariánů bylo až 12krát vyšší než u jedinců, kteří jedli maso. Takže pokud máme možnost si vybrat, měli bychom zvolit vitamíny a minerály přímo v podobě ovoce a zeleniny. Ty syntetické jen jako náhradní řešení, to platí dle posledních studiích amerických expertů zvláště pro diabetiky. red. |